De 4cWinter-bbq
Het is weer tijd voor een nieuw recept! Deze keer gooien we het over een andere boeg en verrassen we jullie met iets anders dan het gebruikelijke recept. In plaats daarvan delen we handige tips en smakelijke recepten om een onvergetelijke winterbarbecue te organiseren. Dus trek je winterjas aan, verwarm die grill en laten wij samen de kou trotseren met een sfeervolle barbecue-ervaring!
Wie nodig je uit?
Wie nodig je uit? Zijn kinderen ook welkom? Het is altijd handig om dit te communiceren. Je kunt namelijk, wanneer vrienden hun kinderen meenemen, wat kindvriendelijke recepten maken en voor de zekerheid binnen een tafel met knutselspullen neerzetten. Mochten de kinderen het koud hebben of zich vervelen ;).
Geef aan dat het om een buitenbarbecue gaat
Als je gasten uitnodigt, vergeet dan niet te vertellen dat het om een buitenbarbecue gaat.
Dieetwensen en allergieën
Het is niet altijd even makkelijk, maar vraag je gasten ook of ze nog dieetwensen en allergieën hebben. Hier kun jij je gerechten op aanpassen, eventueel vragen of diegene tips heeft en je gasten van tevoren over inlichten. Voordat alle vleeseters alle vegetarische gerechten opeten ;).
Doe je alles zelf of vraag je ook anderen?
Maak je alle (bij)gerechten zelf en doe je hier zelf de boodschappen voor? Of laat je jezelf ook een beetje verrassen door andere mensen te vragen? Denk aan sausjes, bijgerechten, drankjes en tips voor een locatie. Superleuk!
Heb je extra warmtebronnen nodig?
Heb je extra warmtebronnen nodig naast je barbecue? Bijvoorbeeld om die lekkere glühwein op te verwarmen of de warme chocolademelk? Misschien ben jij wel fan van satésaus bij een stokbroodje of spiesje, dan is het ook wel fijn om deze warm te houden.
Vergeet de (sfeer)verlichting niet
Vergeet de extra (sfeer)verlichting. Die barbecue alleen geeft niet genoeg licht ;). Denk hierbij aan kaarsen of van die leuke buitenlampjes die ze tegenwoordig hebben. Het is niet alleen functioneel, het ziet er ook gelijk supergezellig uit.
Maak een to-do list
Maak even rustig een lijstje van alles wat je nodig hebt voor het barbecueën zelf. Denk aan briketten, een goede barbecuetang, je barbecues en eventuele andere warmtebronnen. Leg dit van tevoren klaar, zodat je in de middag/avond nergens meer naar hoeft te zoeken.
Slecht weer of erg koud, wat doe je?
Wat doe je nu nu als het toch slecht weer is? De boel afblazen of je aanpassen? Is het toch wat kouder dan gedacht? Los dit op met een mooie vuurhaard of een vuurschaal. Super sfeervol en lekker warm!
Welke gerechten/recepten maak je klaar tijdens je winter barbecue?
Ik hou zelf van variatie tussen vlees, vis en vegetarisch. Bij de bijgerechten vind je allemaal vegetarische gerechten, een mooie aanvulling op de overige gerechten. Ik kies voor deze winter barbecue voor verschillende soorten spiesjes. Dit kun je al van tevoren voorbereiden, je hebt verschillende varianten en smaken en iemand kan het draaien even van je overnemen (want iedereen kan spiesjes draaien, toch?).
Tip – gebruik je bij het maken van spiesjes houten satéstokjes? Leg ze dan eerst een tijdje in water, zodat ze niet verbranden.
Minikebabs
Ingrediënten voor 8 minikebabs:
2 rundersaucijzen
Platte peterselie (10 g)
1 tl sambal
1 teentje knoflook
Snijd de worstjes open en haal het vlees eruit. Het velletje heb je niet meer nodig. Voeg bij het vlees de theelepel sambal toe, een fijngehakt teentje knoflook en de 10g, fijngesneden peterselie. Kneed dit goed door elkaar, zodat de smaken van de kruiden zich goed verdelen.
Verdeel het vlees in 8 porties en rol hier een soort mini worstje van. Prik aan een satéprikker en leg de kebabs op de BBQ. Regelmatig draaien gedurende 6 minuten en jouw minikebabs zijn klaar om opgegeten te worden.
Tip, lekker met tzatziki! Deze kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar ook lekker zelf maken. Let bij het zelf maken altijd op dat je niet te veel knoflook toevoegt. Deze smaak wordt altijd sterker hoe langer de tzatziki staat.
Gegrilde groenten
Ingrediënten:
Groenten
120 ml balsamicoazijn
2 teentjes knoflook
2 el Dijon mosterd
Kies voor dit recept de groenten uit die jij lekker vindt. Een aantal soorten die je goed kunt barbecueën: groene en witte asperges, broccoli asperges, ui, champignons, courgette en paprika. Je kunt deze groenten natuurlijk gewoon op de barbecue (al dan niet aan een spies) en ze eventueel bestrooien met wat peper en zout.
Wil je de groenten net dat beetje extra meegeven? Doe dan eens iets totaal anders en maak een glazuur waarmee jij je groenten gaat bestrijken.
Verwarm de balsamicoazijn, de twee teentjes knoflook (fijngehakt) en Dijonmosterd in een klein pannetje. Zet het vuur niet te hoog en laat, zodra het geheel gaat bubbelen, het glazuur voor vijf minuten rustig inkoken.
Maak van de groenten spiesjes of lange, dunne repen. Leg ze op de barbecue en bestrijk de bovenkant met het glazuur, draai de spiesjes na een minuut of 1 à 2 om en bestrijk nu de andere kant met het glazuur. Ga hiermee door tot de groenten gaar zijn.
Spiezen met zeewolf, parmaham en tomaten
Ingrediënten:
Parmaham (genoeg om de zeewolf mee in te wikkelen)
300g zeewolf in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm
250 g cherry tomaten
Wikkel de stukjes zeewolf in parmaham en doe na ieder stukje vis met ham een cherry tomaat aan de spies. Leg de spiesjes op de BBQ en gril ze voor ongeveer 4 – 5 minuten. Draai de spiesjes een aantal keer om, om zo rondom die krokante ham te krijgen. De tomaatjes kunnen erg heet zijn wanneer je ze net serveert ;).
Toetje – banaan van de barbecue
En dan, als toetje, gevulde banaan van de barbecue. Vul de bananen met chocolade, fijngehakte pecannoten en mini marshmallows. Wikkel het geheel in folie en leg de bananen voor 10 tot 15 minuten op de barbecue.
Wat ook lekker is, de combi van hartig en zoet. Snijd de banaan in grove plakken. Omwikkel deze stukken met spek en prik ze aan een satéprikker. Ze zijn klaar wanneer het spek goed gebakken is en de banaan zacht begint te worden. Eventueel een klein beetje ahornsiroop over de spiesjes heen en genieten maar :).
Welke bijgerechten maak je klaar tijdens je winter barbecue?
Gepofte aardappel met yoghurtdressing
Ingrediënten:
4 pofaardappels
Volle yoghurt, ongeveer 10 el (of Griekse yoghurt)
1 el citroensap
1 teentje knoflook
Verse bieslook, 30 gram
Peper en zout
Aluminium folie
Voor de aardappelen: maak de pofaardappels goed schoon en prik met een vork een aantal gaatjes. Pak iedere aardappel apart in aluminiumfolie in en leg ze op de barbecue. Heb jij een barbecue met deksel? Dan zijn de aardappels in een minuut of 15 gaar. Heb jij een barbecue zonder deksel? Dan duurt dit iets langer, ongeveer 20-30 minuten en je moet ze regelmatig keren.
Tip, leg de aardappelen niet boven het heetste gedeelte van je barbecue, maar juist iets meer naar de zijkant.
Voor de yoghurtdressing: makkelijker kan bijna niet, doe alle ingrediënten bij elkaar, roeren maar en klaar. Vergeet niet eerst je teentje knoflook te persen en de verse bieslook fijn te hakken. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Gepofte zoete aardappel met brie, honing en walnoten
Ingrediënten:
4 zoete aardappels van gemiddelde grote
Een puntje brie
Honing
Twee handjes walnoten
Maak de aardappelen goed schoon en prik met de vork een aantal gaatjes. Pak nu iedere aardappel losjes in aluminiumfolie en leg ze op de barbecue (ook hier geldt de tip om ze niet boven het heetste gedeelte te leggen). Haal na een minuut of 10-15 de aardappelen van de BBQ, maak de pakketjes open en snijd de aardappel open om deze te vullen.
Vul iedere aardappel met reepjes brie, gehakte walnoten en een theelepel honing. Maak de pakketjes goed dicht en leg ze terug op de barbecue. Laat ze hier nog een minuut of 10-15 garen en je kunt genieten van dit heerlijke, verwarmende bijgerecht.
Pastasalade met pesto en mozzarella
Ingrediënten voor een bijgerecht voor 6-8 personen.
250g (volkoren) pasta
100g pesto
125g zongedroogde tomaatjes
Een zakje pijnboompitjes
Rucola
Een zakje/bakje mini mozzarella
Begin met het roosteren van de pijnboompitjes.
Kook de pasta zoals op de verpakking, laat deze goed uitlekken wanneer hij klaar is. Doe de pasta in een grote kom, voeg hierbij de pesto en de zongedroogde tomaatjes toe (snijd deze van tevoren in reepjes). Roer hierna de helft van de mini mozzarella’s door de pastasalade. Doe het geheel in de schaal waarin je het gaat serveren, leg hier twee handjes rucola op, de rest van de mini mozzarella’s en de geroosterde pijnboompitjes. Klaar is je salade.
Wil je deze pastasalade al van tevoren klaarmaken, dat kan ook. Laat hem dan op kamertemperatuur komen voordat je de salade serveert. Strooi pas op het laatst de pijnboompitjes over de salade, anders worden deze zacht.
Gepofte zoete aardappel met brie, honing en walnoten
Ingrediënten:
4 zoete aardappels van gemiddelde grote
Een puntje brie
Honing
Twee handjes walnoten
Maak de aardappelen goed schoon en prik met de vork een aantal gaatjes. Pak nu iedere aardappel losjes in aluminiumfolie en leg ze op de barbecue (ook hier geldt de tip om ze niet boven het heetste gedeelte te leggen). Haal na een minuut of 10-15 de aardappelen van de BBQ, maak de pakketjes open en snijd de aardappel open om deze te vullen.
Vul iedere aardappel met reepjes brie, gehakte walnoten en een theelepel honing. Maak de pakketjes goed dicht en leg ze terug op de barbecue. Laat ze hier nog een minuut of 10-15 garen en je kunt genieten van dit heerlijke, verwarmende bijgerecht.