Actualiteiten
Bezwaarschriften 2025
Het aantal bezwaarschriften tegen de WOZ-waarde lijkt licht gedaald te zijn ten opzichte van 2024. Ook lijkt het percentage van NCNP bureaus -die bezwaar hebben ingediend- niet te zijn gedaald.
Gemoderniseerd taxatieverslag
Bij het bekendmaken van de WOZ-waarden van woningen naar waardepeildatum 1 januari 2024 hebben diverse gemeenten en belastingsamenwerkingen al gebruik gemaakt van het gemoderniseerde taxatieverslag of in ieder geval onderdelen van dit gemoderniseerde taxatieverslag toegepast.
Op de site van de Waarderingskamer staat de meest recente versie van het model WOZ-taxatieverslag woningen, inclusief ook de voorbeeldinvulling. Vanuit het ministerie aangegeven dat men op dit moment het voornemen heeft om niet een “opgemaakt model Taxatieverslag” in de regeling op te nemen, maar eigenlijk alleen de inhoudelijke eisen in een tabelvorm wil opnemen (bijvoorbeeld: er moeten secundaire objectkenmerken op het taxatieverslag staan). Verder bestaat het voornemen om in de toelichting bij die regeling te verwijzen naar het “model” zoals het staat op de site van de Waarderingskamer.
Check uw woning
Een aantal uitvoeringsorganisaties heeft het initiatief genomen om een systeem in te richten om enerzijds burgers te informeren over de primaire kenmerken en anderzijds vooral actief te gaan betrekken bij het actualiseren en actueel houden van de secundaire kenmerken (onderhoud, kwaliteit, voorzieningen etc.) van hun woning. Dit vanuit de gedachte dat inwoners hun eigen woning het beste kennen. Daarmee zijn zij zelf (mede-) verantwoordelijk voor de juiste en actuele registratie van de secundaire objectkenmerken (kwaliteit, onderhoud, voorzieningenniveau, etc.) van de eigen woning. Door burgers transparant inzicht te geven in de gegevens die reeds over de woning bekend zijn, kan deze burger zijn of haar gegevens gemakkelijk verifiëren en zo nodig aanvullen. Daarmee komt de regie op de secundaire objectkenmerken bij de inwoner zelf te liggen.
Gedurende een bepaalde periode wordt er de mogelijkheid geboden aan burgers om de beschikbare gegevens goed na te kijken en te actualiseren daar waar nodig. Dit is dan gericht op de volgende herwaardering. Dit controleren en actualiseren kan aan de hand van getoonde foto’s/infographics met daarbij uitleg over maatstaven voor de verschillende criteria en beoordelingen van objectkenmerken van hun woning. Veranderingen en/of aanvullingen in de secundaire objectkenmerken worden in beginsel overgenomen en verwerkt. Bij grote significante afwijkingen of onwaarschijnlijkheden kan een gemeente te allen tijde contact opnemen met de burger en mocht daar aanleiding voor zijn een inspectie ter plaatse afspreken. Een aantal pilots zijn afgerond en er zijn weer nieuwe pilots in voorbereiding.
Ook wordt er nagedacht over het in beeld brengen van de energiebesparende maatregelen die zijn genomen.
Tweejaarlijkse herwaardering
Er vindt momenteel een onderzoek plaats naar de wenselijkheid om naar een tweejaarlijkse herwaardering te gaan. Het onderzoek is nog niet beschikbaar, maar de verwachting is dat dit op korte termijn wordt gepubliceerd. Naar aanleiding van Kamervragen heeft de staatssecretaris van Financiën al wel een voorlopige zienswijze gegeven op de wenselijkheid van een overgang naar tweejaarlijkse waardebepaling. Deze zienswijze ligt vast in de antwoorden op deze Kamervragen.
Correcte registratie toestandsdatum
De waarde van een onroerende zaak wordt bepaald op de waardepeildatum naar de toestand waarin die zich op die datum bevindt. Dit is anders wanneer er tussen de waardepeildatum en het begin van het heffingstijdvak een mutatie als bouw, verbouw, wijziging van bestemming, vernietiging, etc (art.18 Wet WOZ) plaatsvindt. In die situaties geldt als toestandsdatum het begin van het heffingstijdvak. In de praktijk is door de Waarderingskamer geconstateerd dat een afwijkende toestandsdatum bij gemeenten niet altijd juist wordt geregistreerd. Dit leverde in de praktijk zelden problemen op. Maar in de uitspraken van de Hoge Raad over hoe om te gaan met onroerend goed in box 3 en in de herstelwet voor box 3 wordt de WOZ-waarde nadrukkelijk gebruikt om een inschatting te maken van het rendement in een jaar (in de vorm van een waardestijging) door het verschil te nemen van twee WOZ-waarden. Maar wanneer de WOZ-waarde voor “het einde van het jaar” is bepaald met een afwijkende toestandspeildatum dan wordt deze rendementsberekening niet uitgevoerd, omdat dan de waardestijging (deels) samenhangt met wijzigingen (investeringen) aan het WOZ-object. De belastingplichtige en ook de Belastingdienst krijgen dus een expliciet belang bij een correcte registratie van de toestandspeildatum. Dit betekent dat de Waarderingskamer nadrukkelijk gaat controleren op een correcte toestandsdatum.
Ontwikkelingen federatief datastelsel / Zicht op Nederland
De Wet WOZ vormt een belangrijk onderdeel van het federatieve datastelsel. In dit kader verwijzen wij graag naar de brief van de Staatssecretaris digitalisering met daarin een globale schets van zijn digitaliseringsagenda. Ontwikkelingen van Federatief Datastelsel moet nadrukkelijk passen binnen deze agenda .
Datum koopovereenkomst
Vanuit jurisprudentie worden er steeds striktere eisen gesteld aan het gebruik van verkoopprijzen ter onderbouwing van de WOZ-waarde. De jurisprudentie vraagt steeds nadrukkelijk om niet alleen te kijken naar de datum van overdracht, maar ook naar de datum waarop de prijs overeen is gekomen (de koopdatum, in de regel enkele maanden eerder). Dit heeft zeker in een periode met grote stijgingen of dalingen van prijzen een significante invloed op de hoogte van de WOZ-waarde. Naast deze vraag naar informatie over de koopdatum wordt bij het gebruik van verkoopprijzen van appartementen ook steeds nadrukkelijker gevraagd naar de reserve van de Vereniging van Eigenaren (vve-reserve). Immers bij verkoop van een appartement bestaat de verkoopprijs uit twee componenten, namelijk de koopprijs voor het appartement en een bedrag voor de overdracht van het aandeel in deze reserve van de vereniging van eigenaren.
Omdat van deze twee gegevens geen formele registratie bestaat, besteden gemeenten steeds meer tijd (en middelen) aan het verzamelen van deze kenmerken, meestal door het opvragen en lezen van de notariële akte van overdracht. De afgelopen jaren is onderzoek gedaan of dit niet efficiënter zou kunnen worden ingericht. Dit onderzoek heeft opgeleverd dat met het geautomatiseerd lezen van deze akten het Kadaster redelijk betrouwbaar de gevraagde kenmerken van de verkoop kan leveren in de vorm van een afzonderlijke landelijke bulklevering (maandelijks bestand met aanvullende gegevens op de transacties van de afgelopen maand).
Een aanlevering van deze gegevens kan een grote besparing voor gemeenten opleveren ten opzichte van het huidige handmatige verzamelen van de gegevens. Toch heeft de VNG niet gekozen voor het afnemen van een collectief product met deze gegevens, omdat er dan nog een voorziening gerealiseerd zou moeten worden om de gegevens te distribueren over gemeenten en belastingsamenwerkingen. De VNG richt de inspanningen op het organiseren van een lange-termijnoplossing, waarbij de gegevens over koopdatum en vve-reserve direct meegeleverd worden met de andere gegevens over de transactie via BRK-levering (notficatie)
Gemeenten kunnen nu kiezen voor het zelf handmatig uit de akte halen van deze informatie dan wel betalen voor een individuele opdracht aan het Kadaster per gemeente of belastingsamenwerking.
Bron: Waarderingskamer