Skip to main content

Verslag 3-daagse training door Esther Oosterhof

Op 25 en 26 januari en 9 februari jl. vond de training ‘Kennismaking met de lokale overheid en belastingen (WOZ) voor (nieuwe) leidinggevenden’ plaats. Samen met 4 andere ‘cursisten’ werkzaam bij een gemeente of samenwerkingsverband, heb ik hieraan mogen deelnemen met voor mij als doel mijn kennis van lokale overheden, en belastingen te vergroten.  Een thuiswedstrijd want deze driedaagse vond plaats op onze eigen vergaderlocatie Emmawijk 10! 

Een aantal vakspecialisten, allen werkzaam binnen de lokale overheid nam ons in drie dagen tijd mee in de wereld van de lokale overheid en belastingen, Wij hebben kennisgemaakt met o.a. de organisatiestructuur en werking van een gemeente en belastingkantoor, de wereld van lokale belastingen en WOZ en de rol van de toezichthouder.

Daniëlle Brinkman (beleidsmedewerker belastingen/WOZ a.i. gemeente Elburg) startte op 25 januari met een uitgebreide uitleg over hoe een gemeente werkt. Denk daarbij aan de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van o.a. B&W Gemeenteraad, raadscommissies gemeentesecretaris en interne organisatie maar ook een korte introductie Algemene wet bestuursrecht, begrotingscyclus gemeente en de wet WOZ. Een zeer interessant verhaal, de ochtend vloog voorbij!

Na een heerlijke lunch kwam Jan Praster (procescoördinator GBTwente) ’s middags vertellen over de uitvoering op de werkvloer. Taxeren en waarderen; hoe werkt het?  Daarnaast heeft Jan wat verteld over het modelmatig bepalen van de waarde en systemen en zijn we ingegaan op wat de WOZ nog meer raakt. Ook een enthousiast en inhoudelijk verhaal met de nodige praktijkvoorbeelden. Dag 1 sloten we af met al flink wat kennis!

 De volgende dag begon Relinde Vos (teamleider Belastingen DOWR en docent gemeentelijk heffingen en WOZ) ’s morgens met een inleiding in de gemeentelijke belastingen/WOZ. Een wervelende presentatie met de nodige uitstapjes… We hebben deze ochtend o.a. stilgestaan bij hoe de kernprocessen heffen, Innen en waarderen zich tot elkaar verhouden, de belastingsoorten en heffingstechnieken zijn besproken, de wet WOZ en we hebben kort stil gestaan bij de WOZ-tijdlijn.

Het middagdeel werd verzorgd door Eva Röben (manager DOWR). Zij had een aantal casussen/vragen die behandeld werden. Dit zorgde voor de nodige interactie! Hieruit kwam veel informatie die met name voor de medecursisten in een leidinggevende functie interessant en waardevol was.

Deze driedaagse werd op 9 februari vervolgd met in de ochtend informatie over het programma Vakbekwaamheid door Eugène Tijhaar en kennismaken meten de rol van de Waarderingskamer door Marco Kuijper. Ook werd door Marco een aantal strategische vraagstukken, zoals welke uitdagingen en ontwikkelingen zijn er voor de uitvoering in de komende 3-5 jaar en welke kennis (vakbekwaamheid) is er nodig om bij te blijven?

Deze laatste dag werd in de middag afgesloten met een facultatief deel waarbij Daniëlle Brinkman op verzoek van de cursisten verder in is gegaan op de WOZ-tijdlijn. 

Hierboven staat in een notendop beschreven wat wij aan kennis aangereikt hebben gekregen. Het waren drie zeer waardevolle dagen!

Esther