Vakbekwaamheid is van groot belang
Het is een open deur om te stellen dat ‘vakbekwaamheid’ van groot belang is. Wanneer je een cv-installateur inhuurt, wil je natuurlijk dat deze zijn vak verstaat. En zijn kennis onderhoudt zodat hij op de hoogte is van de nieuwste technieken. Waarom zou dat anders zijn voor de uitvoering van de Wet WOZ? In de Waarderingsinstructie van 2019 besteedt de Waarderingskamer daarom veel aandacht aan de vakbekwaamheid van medewerkers en leveranciers die werkzaam zijn in het WOZ-vakgebied. De Waarderingsinstructie vermeldt in dit kader 20 rollen, die vervolgens geclusterd worden in zes kwalificaties. Voor elk van de kwalificaties is uitgewerkt op welke wijze kandidaten hun vakbekwaamheid kunnen aantonen. Om de vakbekwaamheid een verdere impuls te geven, ontwikkelde de Waarderingskamer daarnaast in 2021 het 3 jaar durende programma vakbekwaamheid. De webinars die de Waarderingskamer maandelijks verzorgt maken hiervan onderdeel uit.
Meer aandacht voor vakbekwaamheid is van belang voor het verbeteren van de kwaliteit, professionaliteit en het vertrouwen in de WOZ:
Kwaliteit: Vakbekwame professionals leveren hoogwaardige diensten en producten. Ze begrijpen de complexiteit van hun werk en kunnen effectief omgaan met uitdagingen. Het bespaart uitvoeringsorganisaties onder andere op (faal)kosten.
Professionaliteit: Vakbekwaamheid bevordert professionaliteit en ethisch handelen. Het gaat niet alleen om vakinhoudelijke elementen, maar ook om houding en gedrag.
Vertrouwen: Vakbekwaamheid draagt bij aan het vertrouwen van de inwoner in een betrouwbare en deskundige overheid.
In de vragenlijsten van de Waarderingskamer wordt steeds meer informatie gevraagd over de vakbekwaamheid van de uitvoeringsorganisatie en of alle rollen wel zijn belegd in de organisatie.
Daarnaast maken steeds meer uitvoeringsorganisaties gebruik van een verantwoordingsdocument. In het verantwoordingsdocument gaat de betreffende uitvoeringsorganisatie ook in op de vakbekwaamheid van haar medewerkers. Maar hoe toon je nu aan of jouw medewerkers voldoende vakbekwaam zijn? En komt dit beeld overeen met de werkelijkheid? 4cSolutions ontwikkelde hiervoor een applicatie die organisaties kan helpen om de vakbekwaamheid per functie in beeld te brengen. Ook wordt inzichtelijk gemaakt of de 20 rollen voldoende zijn belegd en waar eventuele lacunes zitten. De rapportage kan worden gebruikt als bijlage richting de Waarderingskamer of als onderdeel van het verantwoordingsdocument. Wil je hier voor jouw organisatie gebruik van maken of heb je andere vragen?
Neem dan contact op met Riccardo de Boef op riccardo@4csolutions.nl of 06 50 27 22 93.