De Be(r)tweter
Auto van de zaak of privé?
Voor je onderneming heb je een auto nodig. Die kun je op de zaak zetten of je kunt je privéauto zakelijk gebruiken. Of kies je voor een bestelauto met grijs kenteken? Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Hoe zit het in elkaar en wat betekent het voor jou?
Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/auto-van-de-zaak-of-prive
Meer financieel inzicht in je bedrijf
Elke ondernemer wil een bedrijf dat financieel gezond is. Inzicht in je financiën is hierbij belangrijk. Met een goed overzicht neem je de juiste beslissingen en houd je grip op je bedrijf. Zo kom je erachter of je kunt besparen of aan welke klanten je het meest verdient. Ga voor meer financieel inzicht aan de slag met de volgende zes acties.
Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/acties-voor-meer-financieel-inzicht-in-je-bedrijf
Trap niet in factuurfraude: zo herken je een nepfactuur
Je ontvangt een factuur van een bekende webshop. Je bestelt daar vaker, dus je betaalt de rekening keurig. Later ontdek je tot je schrik dat je helemaal niets besteld had bij die webshop. Je betaalde per ongeluk een nepfactuur van een oplichter, en die is er nu met je geld vandoor. Ontdek hoe je een nepfactuur herkent en niet in factuurfraude trapt..
Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/veilig-zakendoen/controleer-je-rekening-trap-niet-in-factuurfraude
Wachtwoorden beheren? Gebruik een kluis
Je hebt een wachtwoord voor je mailserver, je pensioenoverzicht en al je online abonnementen. Zie die maar eens allemaal te onthouden. Een wachtwoordmanager doet dat voor jou. Maar hoe veilig is dat? En hoe werkt zo’n wachtwoordkluis precies?
Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/veilig-zakendoen/wachtwoorden-beheren-gebruik-een-kluis
Waarom is mijn btw-id volgens VIES ongeldig?
Waarschijnlijk omdat je het belastingnummer in plaats van het btw-id hebt ingevuld. Meestal gebeurt dit bij ondernemers met een eenmanszaak. In VIES controleer je btw-nummers van andere bedrijven en die van je eigen bedrijf. VIES is de afkorting voor VAT Information Exchange System.
Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/internationaal/waarom-is-mijn-btw-id-volgens-de-vies-website-ongeldig
Aangifte omzetbelasting voor ondernemers
De btw-aangifte heet ook wel aangifte omzetbelasting. Belasting over de toegevoegde waarde, btw, zit op producten en diensten. Je betaalt btw over je omzet. De btw breng je in rekening aan je klant, bovenop de prijs van je product of dienst. Bij de aangifte draag je de van de klant ontvangen btw af aan de Belastingdienst. Door jou betaalde btw aan leveranciers mag je hier van aftrekken. Dat heet aftrek van voorbelasting.
Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/aangifte-omzetbelasting-voor-ondernemers
Verplichte AOV kost maximaal 195 euro
Het wetsvoorstel Basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (BAZ) is 11 juni 2024 openbaar gemaakt. Tot 23 juli kun je reageren op dat voorstel.
Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/wetten-en-regels/de-verplichte-aov-voor-ondernemers-uitgelegd
Handige websites
- goedestartbelastingdienst.nl
- www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/home
- www.kvk.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen/berekening-reserveren-inkomstenbelasting
- www.ikwordzzper.nl/zzp-stappenplan/handige-hulpmiddelen/netto-besteedbaar-inkomen-calculator-zzp
Heb je vragen over 1 van deze onderwerpen, of bij het opstellen van een verkoopfactuur bel, E-mail of app dan gerust met Bert Koster (06 2907 6748 of bert@4cpeople.nl).