Skip to main content

De Be(r)tweter

Check regelmatig je registratie bij KVK

De registratie van je onderneming in het Handelsregister bij KVK moet overeenkomen met de werkelijkheid. Gegevens zoals het zaakadres, de bedrijfsactiviteiten, de tekenbevoegde personen en de handels- en domeinnamen moeten kloppen. Foute of oude informatie kan problemen opleveren voor jou, je klanten of leveranciers. Check daarom regelmatig je registratie in het Handelsregister en geef wijzigingen door aan KVK.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/veilig-zakendoen/check-regelmatig-je-registratie-bij-kvk

Kleineondernemers­regeling (KOR) gebruiken

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de omzetbelasting. Omzetbelasting wordt ook wel btw genoemd. Je mag de KOR in elke rechtsvorm gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro per jaar blijft. De KOR geeft alleen vrijstelling voor de omzetbelasting. Voor andere belastingen zoals bijvoorbeeld inkomstenbelasting, moet je aangifte blijven doen en op tijd betalen.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/kleineondernemersregeling-gebruiken

Wat overgaan van loondienst naar zzp doet met je pensioen

Als je zzp’er wordt of juist in loondienst gaat, verandert je pensioenopbouw. Je pensioen moet je als zelfstandige bijna altijd zelf regelen. In loondienst doet je werkgever dat. Maar hoe werkt pensioenopbouw als je in loondienst werkt en ook een eigen zaak hebt? Hier lees je wat er verandert.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/wat-overgaan-van-loondienst-naar-zzp-doet-met-je-pensioen

Administratie en boekhouden voor starters

Een goede administratie is de basis voor je bedrijf. Je administratie laat de financiële toestand van je bedrijf zien. Je gebruikt je administratie om je bedrijf te sturen. Stijgen je inkomsten of juist de uitgaven? Welke klanten hebben nog niet betaald? Bovendien staat in de wet dat je een bedrijfsadministratie moet bijhouden en bewaren.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/administratie-en-boekhouden-voor-starters

Aangifte omzetbelasting voor ondernemers

De btw-aangifte heet ook wel aangifte omzetbelasting. Belasting over de toegevoegde waarde, btw, zit op producten en diensten. Je betaalt btw over je omzet. De btw breng je in rekening aan je klant, bovenop de prijs van je product of dienst. Bij de aangifte draag je de van de klant ontvangen btw af aan de Belastingdienst. Door jou betaalde btw aan leveranciers mag je hier van aftrekken. Dat heet aftrek van voorbelasting.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/aangifte-omzetbelasting-voor-ondernemers

Alles over belastingen voor starters

Als je een bedrijf start, verandert je relatie met de Belastingdienst. Je bent nu ondernemer en daar horen andere belastingen en aftrekposten bij. Wat is het verschil tussen omzetbelasting en inkomstenbelasting? En welke belastingvoordelen zijn er voor startende ondernemers? Je vindt ze hier op een rij. Bekijk ook het rekenvoorbeeld voor een eenmanszaak. Zo krijg je een idee van hoeveel geld je moet reserveren voor belastingen.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/starten/alles-over-belastingen-voor-starters

Als zzp’er in loondienst, waar let je op

De inkomsten uit je eigen bedrijf lopen terug en je wil snel iets bijverdienen. Een baan naast je werk als zzp’er biedt uitkomst. Waar let je op?

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/als-zzper-in-loondienst-waar-let-je-op

10 belangrijke verzekeringen voor startende ondernemers

Als ondernemer loop je andere risico’s dan mensen in loondienst. Het is belangrijk om je in te dekken tegen deze ondernemersrisico’s. Je kunt je voor van alles verzekeren en er zijn verzekeringen voor jou en voor je bedrijf. Hier vind je de belangrijkste verzekeringen voor startende ondernemers op een rij.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/starten/10-belangrijke-verzekeringen-voor-starters

Alles wat je moet weten over het btw-id (btw-nummer)

Als je een bedrijf start, krijg je waarschijnlijk een btw-identificatienummer. Ook wel btw-nummer of btw-id genoemd. Dit is een uniek nummer van de Belastingdienst dat je moet vermelden bij contact met klanten en leveranciers. Vind hier het antwoord op al je vragen over het btw-id.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/starten/alles-wat-je-moet-weten-over-het-btw-nummer

Zicht op je belastingzaken met tarieven en cijfers van 2024

Elk jaar gelden nieuwe belastingtarieven. Dus ook in 2024. Er zijn nieuwe grensbedragen en de heffingskortingen zijn anders. Je vindt hier een overzicht van diverse bedragen en tarieven in 2024. Gebruik ze voor je financiële planning en belastingzaken.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/belastingtarieven-2024

5 belastingtips die je niet mag missen

Heb je een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of commanditaire vennootschap? Dan heb je te maken met de inkomstenbelasting. Tussen 1 maart en 1 mei kun je belastingaangifte doen voor de inkomstenbelasting over het voorafgaande jaar. Als je wilt, kunt je vóór 1 mei uitstel vragen tot 1 september.

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/5-belastingtips-die-je-niet-mag-missen

Auto van de zaak of privé?

Voor je onderneming heb je een auto nodig. Die kun je op de zaak zetten of je kunt je privéauto zakelijk gebruiken. Of kies je voor een bestelauto met grijs kenteken? Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Hoe zit het in elkaar en wat betekent het voor jou?

Link naar volledig artikel: www.kvk.nl/geldzaken/auto-van-de-zaak-of-prive

Handige websites

goedestartbelastingdienst.nl

www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/home

www.kvk.nl

www.rijksoverheid.nl

www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen/berekening-reserveren-inkomstenbelasting

www.ikwordzzper.nl/zzp-stappenplan/handige-hulpmiddelen/netto-besteedbaar-inkomen-calculator-zzp